El ferro dels espinacs: mite o veritat?

Si a algú li pregunten per un aliment que contingui molt ferro, segurament no s'ho pensarà ni dues vegades en mencionar els espinacs. Però de debò contenen tant de ferro? La resposta és un definitiu i rotund no.

Si comparem els espinacs amb altres aliments ens adonarem que posseeixen poc ferro: un bistec o unes llenties en tenen més proporcionalment.
Si agaféssim 200 quilos d'espinacs i els apropéssim a l'imant més potent del món, no es quedaria enganxat ni un bri del ferro dels espinacs. Això es deu a que tenen poc ferro i no tenen la condició de forma metàl·lica, puix que els imants atreuen perfectament el ferro metàl·lic, però no, per exemple, l'òxid de ferro d'un rovell d'ou, mancat de propietats magnètiques.

I algú es preguntarà: "D'on ve la llegenda de Popeye?"


Popeye fou creat pel dibuixant nord-americà Elzie Crisler Segar a finals dels anys vint, i la primera tira còmica del protagonista aparegué el 17 de gener de 1929. En aquella època, la idea més estesa era que els espinacs eren molt rics en ferro. Pot fer pensar que l'origen de l'error prové de la secretària del científic J. Alexander, que havia mesurar el contingut de diversos minerals, entre ells el ferro, de diversos aliments. Mentre la secretària passava les dades a net, va desplaçar una coma un lloc cap a la dreta, amb la qual cosa va multiplicar per deu el contingut real del ferro.
A principis dels anys trenta es tornaren a realitzar les proves i l'error fou descobert, però era massa tard... El mite de Popeye ja funcionava!
Navegant per Internet, he trobat aquesta pàgina web on diu que l'origen de la força de Popeye no eren els espinacs sinó la marihuana!